Az EKIK is részt vett az Educatio 2024 kiállításon

Robotkutyával, tancoló krúzer robottal és rajzoló karral vett részt az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) a 2024-es Educatio felsőoktatási kiállításon, az Óbudai Egyetem (ÓE) hatalmas központi standján. Az ÓE-nél a három nap alatt több mint 8 ezer érdeklődő fordult meg, 4200-an pedig regisztráltak is rendszerünkbe és így részt vehettek egy nyereményjátékon, a nyertesek értékes ajándékokat vihettek haza. A három nap alatt több mint 230 kolléga népszerűsítette, az ÓE-et és az EKIK-et. A háromnapos Educatio kiállításon egyébként 60 ezren vettek részt. A látogatókat 150 kiállító várta, a hazai felsőoktatási intézmények jelentek meg a legnagyobb számban. 

Az EKIK standján a legnagyobb érdeklődést a budapesti és székesfehérvári mechatronikai képzést övezte. A kiállításon bemutatott háromféle robot óriási showt csinált, az Unitree 02 robotkutyája amellett hogy rendkívül cuki és barátságos, 10 kilógramm körüli eszközt képes magával vinni és importkatonai felhasználás mellett például katasztrófavédelemre és megelőzésre is használható, tulajdonképpen olyan helyzetekben amikor a drónok nem alkalmasak a bevetésre. Cruzr táncoló robotunk az emberekkel folytatott interakcióra és kommunikációra lett kitalálva és többnyire tárlatvezetésre, vagy segítségnyújtásra használják, repülőtereken és forgalmas helyeken szerte a világban. A Dobot magician rajzoló berendezés érdekessége, hogy több különböző eszközzel is felszerelhető pl: mechanikus megfogó, vákuumos tappancs, 3D nyomtató fej és persze a rajzoló. A rajzolóval a művészetek és a robotika határterületeit lehet felfedezni míg a 3D nyomtató fejjel olyan nyomtatási technikákkal lehet kísérletezni amire a hagyományos asztali gépek csak limitáltan alkalmasak. 

A robotok mellett az egyetemi képzések, kutatások és innováció iránt óriási volt az érdeklődés, az előadás-sorozatok között kiemelkedő volt az Óbuda Venture Capital vezetőjének, Hild Imrének a tájékoztatója. “Fontosnak tartjuk a kutatók, oktatók, tehetséges hallgatók ötleteinek felkarolását, megvalósításának elősegítését, előtérbe helyezve a hatékony kommunikációt, hogy a fiatalok lássák, milyen úton tudnak elindulni a startupok világába” -vélekedett az Innovation HUB workshopján a pénzügyi szakértő, amelyen Dr. Galambos Péter, az EKIK főigazgató-helyettese is részt vett és bemutatta, hogy miként tud a magyar egyetemi szféra minél több innovatív projektet támogatni.

Tekintse meg a háromnapos eseményről készült videónkat!
https://youtu.be/UltXjaUxo7s