EIT HEI

Az EKIK és a Neumann János Informatikai Kar (NIK), mint szakmai megvalósító, sikeresen pályázott egy európai  konzorciummal, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) „Felsőoktatási Intézeti Kezdeményezések” elnevezésű programjára az EcoAction elnevezésű projekttel.

„Nagyon örülök neki, sokat dolgoztunk a siker érdekében, és végül egy olyan szakmai programot állítottunk össze, amelyik támogatja a más sikeresen elindított Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma fejlesztését, a vállalati kapcsolatépítést, és az Óbudai Egyetem tudományos és innovációs parkjaira vonatkozó előkészítő és megvalósító munkálatokat egyaránt. Stratégiai partnerünk, a szombathelyi Pannon Gazdasági Hálózat (PBN) a konzorcium összeállításában és a pályázat előkészítésében biztosított rendkívüli szakmai támogatást. Az Óbudai Egyetem a vállalkozóvá válás oktatásán túl elvállalta a projekt eredményeinek kommunikációját is, ami intézményünk nemzetközi láthatóságát is erősíti. Ez az első EIT HEI pályázat, amit elnyertünk, hatalmas siker, külön köszönet Gedeon Tímeának, az EKIK Innovációs Irodavezetőjének, aki a projektmenedzsere az egész pályázatnak, és oroszlánrészt vállalt az előkészítésben is.” – méltatta Dr. Eigner György, a NIK dékánja a kimagasló eredményt.

„Ez a pályázat is illeszkedik azokhoz a folyamatokhoz, amelyek elindultak az NKFIH által támogatott EIÖ – ÖKO1 pályázatban, és folytatódtak az ÖKO2 Innovációs Ökoszisztéma projektjeinkben, így nagyon örülünk, hogy partnereinkkel, a főpályázó finn SeAMK – Seinäjoki University of Applied Sciences egyetemmel és a magyar Pannon Gazdasági Hálózattal (PBN) együttműködésben sikerült nyernünk. Közösen dolgozhatunk a vállalkozói egyetemmé válás és az innovációs ökoszisztéma eredményeinek kiteljesítése érdekében. Az első célkitűzés, hogy a partner egyetemeken meglévő innovációs ökoszisztémák módszertanát kölcsönösen megosszuk a konzorciumon belül.” – fogalmazott Gedeon Tímea.

A több mint 270 szervezetből álló hálózathoz csatlakozva a kiválasztott partnerek részt vesznek az EIT felsőoktatási intézményi kezdeményezésében, amelynek célja, hogy az oktatási intézményeket szakértelemmel, finanszírozással és az EIT innovációs ökoszisztémájához való hozzáféréssel támogassa. A program eddig mintegy 50 projektnek nyújtott finanszírozást. Az EIT felsőoktatási intézményi kezdeményezésének (HEI) célja, hogy fellendítse az európai innovációt a felsőoktatásban, támogassa a fenntarthatóbb, digitális és versenyképesebb Európa felé történő kettős átmenetet.

A projekt megvalósítási időszaka: 2022. július – 2024. június

Az EIT

Az EIT erősíti Európa innovációs képességét azáltal, hogy megoldásokat kínál a sürgető globális kihívásokra, és segíti a vállalkozói tehetségeket a fenntartható növekedés és a szakképzett munkaerő megteremtése érdekében ipart és szakképzett munkaerőt Európában. Az EIT szerves része a Horizont Európa, az EU Kutatási és Innovációs keretprogramjainak. Az intézet támogatja a dinamikus pán-Európai partnerségeket, az EIT tudás- és innovációs közösségeket, a vezető vállalatok, kutatólaboratóriumok és egyetemek között.