ÖKO projekt

Az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma (ÖKO) pályázatot azzal a céllal indította el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával, hogy elősegítse az egyetemi innovációs ökoszisztéma kiépítését, hatékony működését, illetve KFI együttműködések kialakítását az üzleti szféra szereplőivel.

Projekt adatai


Kedvezményezett: Óbudai Egyetem
Projekt azonosítószáma: 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00017
Projekt címe: Innovációs ökoszisztéma fejlesztése az Óbudai Egyetemen
Elnyert támogatás: 130 millió Ft
Megvalósítás időtartama: 24 hónap
Szakmai vezető: Dr. Haidegger Tamás

Projektvezető: Gedeon Tímea
E-mail: gedeon.timea@uni-obuda.hu
Tel.: +36 (1) 666-5623
Mobil: +36 30 261 34 96


Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma Program – a második szakasz céljai

Sikertörténet az Óbudai Egyetem Innovációs Ökoszisztéma Programja (EIÖ), amelynek egyetemi szakmai vezetője Dr. Haidegger Tamás, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója. Az követően, hogy az első szakaszban maradéktalanul teljesültek a vállalt kötelezettségek, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az első fordulóhoz képest jóval jelentősebb forrást, 130 millió forint támogatást ítélt meg az egyetemnek. 

Az Innovációs Ökoszisztéma projekt második szakaszában célunk a technológia-, tudástranszfer és az innováció egykapus rendszerének megszilárdítása az egyetemen. Egy olyan rendszert építünk fel, amelyet minden egyetemi polgár ismer, könnyen tud használni, és megvalósul benne a teljes innovációmenedzsment támogatás az ötlettől a céggé váláson keresztül a piaci értékesítésig. Ennek érdekében kialakítunk egy inkubátor központot, ahol a feltalálók az ötleteiket a mentorokkal közösen felépíthetik, segítséget kapnak validálásban, szellemi tulajdon védelemben, cégalapításban, prototípus gyártásban, üzletfejlesztésben, forrásbevonásban, vagy akár az eladásban is (ipari kapcsolatokon keresztül).

A HE iroda szolgáltatásait is megerősítjük. Olyan bemutatkozó anyagokat készítünk, amelyek az egyes Horizont Europe pályázati felhívásokra reagálnak. 

Új szolgáltatások kiépítése 

Az Óbudai Egyetem Inkubátorházának létrehozása (közösségi tér) – az EIÖ projekt szakmai támogatásával – Óbudai Digitális Innovációs Központ – (Óbuda Digital Innovation Hub – ODIH). A EIÖ projekt második ütemében szakmai és szervezési háttértámogatást biztosítunk a projekthez. A projekt keretében az inkubátorházban vállalkozásfejlesztési workshopot, képzéseket szervezünk a kutatók/hallgatók számára

Innovation gateway: létrehozásra kerül egy online platform az innovációmenedzsment megvalósítására.

Szellemi tulajdonvédelem tudatosságát erősítő belső képzéseket szervezünk.  

A Proof of Concept (PoC) Alap működését a modellváltáshoz igazítjuk. Az új struktúrában a hasznosító vállalkozások létrehozása jóval könnyebb lesz, így a PoC nyertesekkel már egy gyorsabb és rugalmasabb működésben tudunk együtt dolgozni. A második szakaszban további PoC versenyeket hirdetünk meg, jóval nagyobb, több mint 45 millió  forintos keretösszeggel, melyből az egyetem 20 millió forintot saját bevételeiből elkülönítve ad hozzá 2 év alatt. 

A HSUP innováció-menedzsment képzés továbbfejlesztését megvalósítjuk. 

Üzletfejlesztés, sales munkatárs alkalmazása: A modellváltást követően az erőfeszítéseinket megkettőzve, célzottan fogjuk megkeresni a cégeket azokkal a szolgáltatásokkal, amiket ajánl az egyetem. 

https://uni-obuda.hu/2021/10/26/ismet-tamogatast-nyert-az-innovacios-okoszisztema-program/