BOSCH ECB Academy 2022

Dr. Haidegger Tamás, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója is meghívott előadója volt a BOSCH ECB Academy 2022 rendezvénysorozatnak, amelynek célja a szakmai ismeretek bővítése, a kapcsolat-építési lehetőségek megteremtése és más szakterületek munkájának bemutatása.

Az EKIK vezetője előadásában hangsúlyozta: a szélsőséges globalizáció, a nyugati világ háborúja és a COVID-19 együttesen soha nem látott kihívást jelentenek az emberiség számára. A XXI. században a mérnökök folyamatosan új kihívásoknak néznek elébe, és új megoldásokat kell találniuk. Különösen az intelligens rendszerek és a robotika segíthetik az újraszerveződő ellátási láncokat, az Ipar 4.0-ra való átállást és a társadalmi integrációt. A lehetséges technológia által vezérelt megoldások közé tartoznak a szerviz robotok, a beltéri és kültéri felügyeleti és fertőtlenítő robotok, a megfelelőséget felügyelő robotok és a kézbesítési-önkiszolgáló platformszolgáltatások megjelenése.

„További jelentős eredményeket tudunk felmutatni a mikro- és nano-robotika automatizálásában, valamint a laboratóriumi, Mesterséges Intelligencia-alapú fejlesztésekben, amelyeknek kiemelkedő szerepe lehet a katasztrófahelyzetek leküzdésében is.” – fogalmazott Dr. Haidegger Tamás.

Az előadás kitért a robotika és az automatizálás etikai vonatkozásaira mind a vészhelyzetben, mind a járványok utáni világban, különös tekintettel az Egyesült Nemzetek (ENSZ) 2015-ös Fenntartható Fejlődési Céljaira is. Joggal várhatjuk a jövő autonóm rendszereitől, hogy a környezettudatosság és az etikai normák betartása mellett a fenntarthatóságot is szem előtt tartsák.

Jani Kinga