Proof of Concept

Elindult a 2022 tavaszi Proof of Concept Pályázat!Pályázati kiírás
A regisztrációs időszak véget ért, de a kihívások csak most kezdődnek!

A PoC programhoz azok az egyetemi jogviszonnyal rendelkező kutatók/oktatók/hallgatók, illetve az általuk vezetett csapatok nyújthatták be a pályázatot, akik az egyetemen végzett kutatás-fejlesztési tevékenységük keretében már előre mutató eredményeket értek el, valamint olyan új, ígéretes kutatás-fejlesztési ötlettel bírnak, aminek a megvalósításához, a piaci lehetőségek és technológiai működőképesség bizonyításához – és ezáltal a további fejlesztéshez szükséges külső források bevonásához vagy a közvetlen piaci hasznosításhoz – áthidaló támogatásra és mentorálásra van szükségük.

A nyerteseknek járó szakmai támogatások:

● mentorálás
● üzletfejlesztés
● iparjogvédelmi tanácsadás
● szellemi tulajdon védelmi költségek átvállalása
● a feltalálók részére bér
● szolgáltatások kifizetése
● prototípus előállításához szükséges anyagköltség és komplex mechatronikai elemek külső terveztetése, bérgyártatása
● A pályázat keretei között az egyetem támogathatja cég létrehozását, amibe az egyetem befektethet, részesedést vásárolhat. Az egyetem meghatározott részesedést kap a támogatásával létrejött vállalkozásokban – minden egyes projekt esetén egyedi megállapodás keretében.

A nyerteseknek járó pénzügyi támogatások:

1. forduló
● minimum 300.000 forint, de nem haladhatja meg a 1.000.000 forintot

2. forduló
● minimum 1.000.000 forint, de nem haladhatja meg az. 5.000.000 forintot

Kérdések esetén az Innovációs Iroda az alábbi elérhetőségeken nyújt bővebb információt:
E-mail: innovacio@uni-obuda.hu
Telefon: +36 (1) 666-5623 telefonszámon lehet.

Korábbi Proof of Concept győztes projektek

Az NKFIH Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma (EIÖ) projekt támogatásával 2021 tavasszal zajlott le az első PoC forduló.

A Dobóczi Zsolt és Szűcs László által megalkotott „Filamass” egy periféria a 3D nyomtatók mellé, amellyel a nyomtatás diagnosztizálható. Ipari szereplőknek, és otthoni felhasználóknak is terveztek eszközt, amely amennyiben a nyomtatásban hibát észlel, beavatkozik, tehát a nyomtatást szünetelteti és jelzést küld a felhasználónak, aki eldöntheti, hogy mi a teendő. Élőadatként kiolvasható az alapanyagfogyás, ezzel együtt kiépíthető vele egy készletgazdálkodási rendszer. A termékkel szeretnék a selejt nyomtatások számának csökkentését és ezáltal a műanyag hulladékot, a felhasználók ökológiai lábnyomát csökkenteni.

„SparkTech” egy olyan szikraforgácsoló berendezés fejlesztésével foglalkozik, amely alkalmas munkadarabba, vagy alkatrészbe beletört menetfúrók, beleszorult, beleszakadt csavarok eltávolítására. A SparkTech megoldásával akár 10-30 perc alatt is elvégezhető a beletört menetfúró eltávolítása szemben más megoldásokkal, amelyek akár több napos munkát is igénybe vettek. A javító szolgáltatás további előnye, hogy a cégeknek nem kell nagy összegű eszközökbe beruházni, magasabb szaktudású emberi erőforrást használni. A megoldás kitalálója Garamvölgyi Tivadar, aki az EKIK gépészeti tervezés és prototípusgyártás vezetője. A SparkTech csapat vezetője Takács Mátyás, ő az EKIK-ben dolgozik fejlesztő mérnökként különböző kutatási projekteken. További csapattagok Ládi Alexander, Piricz Tamás EKIK munkatársak, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai kar mesterhallgatói. A csapatot erősíti még Riesing József BME mechatronikai mérnök- hallgató, mentoruk Árendás Csaba volt.

Feil Liza „Releaf” nevű inhalálója egy olyan termékfejlesztés, mely elsősorban az asztmások és más légúti fertőzésben szenvedő emberek mindennapi életét könnyíti meg. A személyes indíttatásból származó projekt elsődleges célja olyan innováció volt, melyben az új forma, funkció és anyag segítségével az inhalátor elszakad a sokak számára idegen eszköztől és olyan termékké válik, melyben az emberek megbíznak, és számíthatnak rá a legváratlanabb helyzetekben is. Liza kutatásai során észrevette, hogy a jelenleg piacon lévő változatok kevésbé hordozhatók, könnyen éri őket szennyeződés, és megjelenésük a legkevésbé sem barátságos a felhasználók számára. A „Releaf” nagy előnye, hogy kialakításának köszönhetően egy kézzel kezelhető, emellett törekedett az ergonomikus formai kialakításra és letisztult arculat tervezésére is. A gondosan kiválasztott anyagú készülék hozzájárul a környezet védelméhez is. Feil Lizát is Árendás Csaba mentorálta.

Startup Event

A Startup Event az Óbudai Egyetem Proof of Concept győztesei és az EKIK közös szervezésében elindított kezdeményezés.
Céljuk egy olyan mindenki számára hasznos és építő közösséget, valamint eseménysorozatot létrehozni, amely közelebb hozza az egyetemen a hallgatókat, illetve más egyetemek hallgatóit is.
„A tapasztalatunk az, hogy a különböző karok hallgatói nem igazán találkoznak. Tehát a gépészmérnök pl. a közgazdász hallgatóval. Mi ezen szeretnénk változtatni. A küldetésünk, hogy az ötlettelmotivációval rendelkező hallgatók egymásra találjanak és egy közös csapattal bele vághassanak projektjükbe.

Erre egy tökéletes lehetőség a StartUp Event eseményünk.”

A StartUp Event eseményeit az alábbi facebook csoporton keresztül tudjátok követni:

https://www.facebook.com/groups/1294936414248709/
2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00017