RoBUTCHER: sikeres mérföldkő a robotos húsfeldolgozásban

2023. január 25-27. között, a németországi Kulmbach-ban tartotta legutóbbi szakmai találkozóját a H2020 RoBUTCHER nemzetközi konzorcium. Az eseményen az Óbudai Egyetemet az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója, Dr. Haidegger Tamás és Takács Kristóf, a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK) kutatója képviselték.

Az esemény célja a a projekt során kifejlesztett sertésfeldolgozó robotcella németországi tesztüzemének beindítása és professzionális működtetése volt  az új környezetben, a Max Rubner Institut (MRI) inzétményében. A Meat Factory Cell robotcella 2022-es év végén került át a norvégiai NMBU egyetemből az MRI sertésfeldolgozó üzemébe, ahol a projektből hátralevő fél évében ipari körülmények között tesztelik. Az újonnan működésbe helyezett robotcellába be lett építve a BARK kutatói által kifejlesztett, intelligens technológiákkal ellátott, robotra szerelhető húsipari megfogó végleges prototípusa is. A vízálló, robusztus eszköz fontos visszajelzéseket ad a robotcellának a megfelelő megfogási pozícióról, sikeres megfogásról és esetleges kicsúszásról is. Mindezek mellett az újfajta tömítéseknek köszönhetően a bevett ipari eljárásokkal tisztítható és a korábbi prototípusoknál másfélszer nagyobb zárási erővel rendelkezik, és a megfogó-pofák optimalizált kialakításával biztosítja a sikeres robotizált megfogást.

A szakmai megbeszélések mellett a konzorcium megtekintette a házigazda MRI kísérleti és kutató vágóhídját és húsipari laboratóriumait is Az MRI a német állami államigazgatás része, amely az állatok egészségét, a hús minőségét és az élelmiszerek biztonságát hivatott garantálni. Az MRI célja, hogy fenntartsa az állat- és élelmiszer-termelés magas színvonalát, valamint biztosítsa a fogyasztók számára a megbízható információkat. Az intézet állandó kapcsolatot tart német és nemzetközi szakértőkkel, valamint rendszeresen végez kutatásokat az élelmiszerbiztonsági és állatvédelmi kérdések kapcsán is. Amint erről már korábban is beszámoltunk, a H2020 RoBUTCHER egy norvég koordinálású konzorciális európai uniós KFI projekt, amelyben az Óbudai Egyetem BARK csapatának a feladata egy olyan innovatív megfogó tervezése volt, amely alkalmas az állati belsőségek eltávolítására és a végtagok levágásához szükséges asszisztenciára egyaránt. A projekt célja, hogy új, cella-alapú megközelítést dolgozzon ki a sertéshúsfeldolgozás területén. A konzorcium 2023 áprilisában egyetemünkön tartja majd következő szakmai találkozóját, amelynek fókuszában az elkövetkező új, közös pályázati projektek állnak majd.