Óbudai Egyetem startup csapatai a legjobbak között!


Befektetők előtt mutatkozik be a Hungarian Startup University (HSUP) program második évének 20 legígéretesebb projektje. A szakértői testületnek nem volt könnyű dolga, amikor közel 200, jobbnál jobb projekt közül kellett kiválasztania a kiemelkedően innovatív, piacképes kezdeményezéseket.

A Kápolásnyéken tartott „Demo Day”-en az Óbudai Egyetem három startup csapatának – FilaMass, MotivApp és Agilis Prés – is szurkolhatunk július 13-án. A 3 perces pitchek után a zsűri szakmai felajánlásokkal is díjazhatja a projekteket. Az értékelésénél többek között fontos szempont lesz az adott projekt újdonságtartalma, a piaci potenciálja, illetve, hogy mennyire hatékonyan reagál egy adott problémára, a csapatkohézió, a megvalósításra való érettség. A 3D-nyomtatási technológiákat tovább fejlesztő FilaMass csapatnak az Óbudai Egyetem is bizalmat szavazott, a közelmúltban együttműködési és technológia transzfer megállapodást írtak alá. Az egyetem ezzel országos összehasonlításban is minőségi szintet lépett a hallgatói innovációk megvalósításának támogatásában.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezdeményezésére, az akkor még Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakmai támogatásával két évvel ezelőtt, 2020-ban indította el HSUP programját. Magyarország első felsőoktatási startup képzéséhez 21 egyetem – köztük az Óbudai Egyetem is – csatlakozott. A 2021/2022 tanév első HSUP félévét már 27 egyetem 4000 hallgatója kezdte el. A második félévben összesen 189 piacilag validált, inkubációra alkalmas projektet választottak ki, ebből 6 csapat projektfelelőse az Óbudai Egyetem hallgatója. A gyakorlatorientált startup képzés hallgatóinak munkáját mentorok segítik és felügyelik. Az Óbudai Egyetemen az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ Innovációs Irodája koordinálja a programot, a pitchre való sikeres felkészülés érdekében még kommunikációs tréninget is szervezett a HSUP hallgatóknak.

A Demo Day zárásaként a startup csapatok az NKFIH meghívására az EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) fesztivál első napjának vendégei. A minden évben több ezreket vonzó rendezvényen az NKFIH egyedi installációval és izgalmas programokkal jelenik meg.

Gratulálunk az Óbudai Egyetem csapatainak, sok sikert kívánunk a pitchez, és az eredményről is beszámolunk!